Translate

Zdrowie

Dzień 14 Września 2012 
Gdy zaczęłam pisać tego bloga wspomniałam o zdrowym i pięknym biuście. To był czas kiedy przypadkowo trafiłam na stronę z biustonoszami i opisem jak prawidłowo dbać o biust i jak dobrać sobie biustonosz, a że ja jestem osobą która drąży temat gdy ją jakiś zaciekawi, więc szukałam i szukałam, aż znalazłam wszystkie interesujące mnie informacje. Począwszy od masażu biustu kończąc na doborze prawidłowego biustonosza.
Pierwszy biustonosz kupiłam firmy Esotiq, była wtedy promocja i wyprzedaże starych kolekcji, w sumie do tej pory kupuję z tej firmy. Zdaję sobie sprawę, że jest wiele innych dobrych firm a może i lepszych ale dla początkującej osoby, która chce sobie poprawić wygląd biustu, a przede wszystkim mieć zdrowy biust wystarczy na początek Esotiq. Ogólnie jestem z tej firmy zadowolona, ceny są przystępne, mam oczywiście ale... zbyt szybko rozciąga się w obwodzie. Pierwszy który kupiłam rozciągnął się po miesiącu, a obwód jest najważniejszy bo trzyma biust.
Dobrze dobranego biustonosza nie będzie się czuło, więc nadszedł u mnie już czas kupienia nowego :)
Od roku 2009 masuję biust i po trzech miesiącach masażu i noszeniu prawidłowego stanika widziałam efekty. Uwierzcie dziewczyny masaż naprawdę poprawia wygląd biustu.

Krótka informacja dla tych którzy jeszcze nie dobrali sobie prawidłowego stanika. Znalazłam wiele sposobów jak się prawidłowo mierzyć, które wam tutaj podam. Ja zmierzyłam sobie obwód pod biustem na tyle ciasno abym mogła oddychać i odjęłam jeszcze 5 cm. W moim przypadku 72 przy dość silnym ściśnięciu - 5cm = 67 cm. Więc szukałam biustonosza o obwodzie 65 cm, ale wtedy było ich bardzo mało teraz spotyka się ich dużo więcej. Oczywiście im mniejszy obwód tym większa miseczka.
Przed całym tym zabiegiem nosiłam oczywiście zły 75B to był standard u wielu kobiet.
Teraz mój biust wygląda dużo lepiej i muszę zmienić wielkość miseczki. W obecnym 65 E biust się nie mieści.

Jak prawidłowo się zmierzyć?


Będąc tylko w figach, bez stanika, przyłóż centymetr bezpośrednio pod biustem i zmierz obwód klatki piersiowej. Wynik, który uzyskasz, będzie oznaczać jego obwód.
• Jeśli otrzymana liczba jest nieparzysta, to dodaj 12 cm
• Jeśli otrzymana liczba jest parzysta, to dodaj 15 cm
• Jeśli wynik pomiaru jest większy niż 82 cm, to dodaj 7 cm

Następnie przyłóż centymetr w najszerszym miejscu biustu, wykonując pomiar wielkości miseczek. Odejmij długość stanika od wielkości miseczek. Jeśli różnica wynosi:
• 0 = AA
• 2,5 = A
• 5,0 = B
• 7,5 = C
• 10,0 = D
• 12,5 = DD
• 15,0 = DDD
3. Obwód
W skrócie: obwód nowego stanika musi być ciasny. W trakcie noszenia i po kilku praniach z pewnością się rozciągnie. Nowy biustonosz zapinaj już w przymierzalni na najluźniejsze haftki. Jeśli od razu zapinasz się na najciaśniejsze, to znak, że obwód jest za duży. Przy dobrze dobranym obwodzie tył stanika znajduje się poniżej łopatek i nie zmienia swojego położenia podczas ruchu.
Jak się mierzyć ?
1. zmierzyć obwód pod biustem - ciasno, na granicy piersi - to rozmiar biustonosza
2. zmierzyć obwód w biuście - luźno bez spłaszczania piersi
3. obwód w biuście minus obwód pod biustem - to wielkość miseczki - od A do G
Jak określić wielkość miseczki - (określoną rożnicę obwodu w biuście i pod biustem)

1. rożnica 12 cm - miseczka A
2. rożnica 14 cm - miseczka B
3. rożnica 16 cm - miseczka C
4. rożnica 18 cm - miseczka D
5. rożnica 20 cm - miseczka E
6. rożnica 22 cm - miseczka F
7. rożnica 24 cm - miseczka G


Jak dobrać właściwy stanik
Mierzysz obwód (ściśle tuż pod biustem, na wydechu), a potem odejmujesz 5–10 cm. Jeśli np. obwód
wynosi 85 cm, prosisz o stanik o obwodzie 80 lub 75. Każdy ma trzy zapięcia – najluźniejsze, średnie i najciaśniejsze. Nie należy kupować stanika, który od razu zapinasz na najciaśniejsze zapięcie. Biustonosz w trakcie noszenia, prania rozciąga się, więc powinnaś mieć zapas, żeby móc zapinać go później ciaśniej niż na początku. Przymierzając stanik, najpierw nakładasz ramiączka, potem zapinasz, pochylając się do przodu, by piersi lepiej wsunęły się do miseczek. Lewą dłoń wkładasz za prawą pierś i ruchem wygarniającym spod pachy układasz pierś w miseczce. To samo robisz z lewą piersią. Fason stanika powinien modelować biust. W przypadku dużych piersi lepiej, by miseczki były zbliżone do siebie, a nie kładały się na boki. Jeśli stanik odciąga piersi na boki, to optycznie poszerza sylwetkę.                     Fiszbina z boku musi zawsze wskazywać środek pachy – nie może być ani na biuście, ani na plecach. Jeśli krawędź górna miseczki wpija się w ciało i dzieli piersi, sięgnij po większą miseczkę. „Bułeczki” pod pachami też oznaczają, że miska jest za mała. Wybierz fason, w którym piersi nie przylegają do siebie zbyt mocno, szczelina między nimi ma być widoczna.

 Balkonetka, push-up czy plunge?
Każdy fason ma nieco inną konstrukcję i kształt misek. Przymierz kilka, by się przekonać, w którym najlepiej prezentują się twoje piersi.
                                                                            Mały biust
Dobrze wygląda w biustonoszu typu „plunge”, z nisko kończącymi się fiszbinami na środku – zbierającymi piersi i wypychającymi je do przodu. Dobry będzie też fason „half cup”, czyli z miseczką 1/2, która świetnie podnosi i eksponuje biust. Ale najlepszym typem jest „push-up”. Ma on specjalny krój miski ciętej po skosie i fiszbinę umieszczoną z boku. Dzięki temu piersi sprawiają wrażenie większych i bardziej zaokrąglonych. W niektórych stanikach tego rodzaju jest dodatkowa wkładka z gąbki lub silikonu.




                                                                                                        OBWÓD
 Obwód to najważniejszy element biustonosza, ponieważ to właśnie on utrzymuje biustonosz we właściwym miejscu, zapewniając nam komfort i właściwe podtrzymanie biustu. Wbrew powszechnym opiniom, to właśnie obwód, a nie ramiączka, podtrzymują biust we właściwym miejscu. Chcąc poznać swój właściwy obwód zmierz się pod biustem bardzo ciasno i na wydechu, następnie odejmij od tego wyniku 5 cm np. jeśli Twój obwód po zmierzeniu to 83 cm to po odjęciu 5 cm da to 78 cm, wynik zaokrąglij w dół do 75. Prawidłowo dobrany biustonosz powinien ciasno opinać obwód, a w przypadku, gdy jest nowy powinien być zapięty na "najluźniejszą" haftkę. Pamiętaj jednak, że miseczka np. F przy obwodzie 75 to zupełnie inna miseczka niż miseczka F przy obwodzie 80. Zatem po ustaleniu odpowiedniego obwodu biustonosza powinnaś ustalić również nowy rozmiar miseczki.

                                                                                                    MISECZKI
Jeśli chcesz dobrać odpowiedni rozmiar miseczki, musisz pamiętać, że miseczka to różnica pomiędzy obwodem piersi mierzonym luźno, w najszerszym miejscu, a obwodem stanika. Jeśli twoje wymiary to 83 cm pod biustem i 96 cm w biuście, rozmiar który powinnaś wybrać to 75DD - 83 zgodnie z wyżej umieszczonym opisem zaokrąglamy w dół o co najmniej 5 cm i otrzymujemy 75, różnica między obwodami daje miseczkę DD. Jeśli obwód 75 okazałby się za luźny, to trzeba sięgnąć po obwód 70 i dostosować do tej zmiany miseczkę czyli sięgnąć po stanik w rozmiarze 70F.
Miseczka stanika powinna obejmować całą pierś - koniec fiszbiny musi celować w środek pachy. Jeśli fiszbina wbija się w pierś miseczka jest za mała. Miseczka nie może wpijać się w ciało tworząc w ten sposób tzw. "bułeczki". Pierś nie może wylewać się górą lub bokiem. Jeśli pierś wylewa się ponad górną krawędzią miseczki lub pod pachą tworzy się fałdka, oznacza to, że miseczka jest zbyt mała i powinnaś wybrać większą. Jeśli więc dobrałaś już właściwy obwód np. 75, a miseczka E przy tym obwodzie jest zbyt mała to następnym rozmiarem który powinnaś przymierzyć będzie 75F, kolejny to 75FF itd. Poniżej znajduje się tabela ułatwiająca dobór stanika.
Należy zmierzyć się luźno w najszerszym miejscu piersi i znaleźć wynik w linijce z pasującym Ci
obwodem stanika.
W naszym przykładzie wybieramy czwartą linijkę, odnoszącą się do staników z
obwodem 75 cm i szukamy obwodu w biuście 96. Znajdujemy 96,5 cm czyli miseczkę DD i ten rozmiar
zamawiamy, bo prawdopodobnie najlepiej będzie leżał. Nigdy nie zamawiamy miseczki na mniejszy, niż
nasz, obwód w biuście.
***
Najważniejsze to nauczyć się poprawnie obliczać rozmiar stanika. W tym celu pod biustem należy zmierzyć się bardzo ciasno i na wydechu, a w biuście luźno. Od wyniku pomiaru pod biustem odejmujemy 5 cm i zaokrąglamy w dół do najbliższego obwodu, czyli jeśli miarka pokazała nam 78 cm to:
78 - 5 = 73 -> zaokrąglamy w dół = stanik z obwodem 70

Potem obliczamy miseczkę, odejmując od zmierzonego obwodu w biuście OBWÓD STANIKA (nigdy!!! nasz obwód pod biustem!), czyli dziewczyna mająca pod biustem 78 cm, a w biuście np. 89 powinna sięgnąć po stanik 70D (89 - 70 = 19). Dobry stanikowy kalkulator znajduje się tu: [LINK] 
http://bra-fitter.prv.pl/

Tutaj zamieszczam wszystkie tabele jakie w tamtym czasie znalazłam i które mi pomogły i mam nadzieje że wam pomogą. 
Brytyjskie i polskie obwody
28 brytyjskie - 60 polskie
30 brytyjskie - 65 polskie
32 brytyjskie - 70 polskie
34 brytyjskie - 75 polskie
36 brytyjskie - 80 polskie
38 brytyjskie - 85 polskie
40 brytyjskie - 90 polskie


Pozdrawiam Zielicha :)
Tabela.

C
D
DD
E
F
FF
G
GG
H
HH
J
JJ
K
60
76,5
79
81,5
84
86,5
89
91,5
94
96,5
99
101,4
104
106,5
65
81,5
84
86,5
89
91,5
94
96,5
99
101,5
104
106,5
109
111,5
70
86,5
89
91,5
94
96,5
99
101,5
104
106,5
109
111,5
114
116,5
75
91,5
94
96,5
99
101,5
104
106,5
109
111,5
114
116,5
119
121,5
80
96,5
99
101,5
104
106,5
109
111,5
114
116,5
119
121,5
124
126,5
85
101,5
104
106,5
109
111,5
114
116,5
119
121,5
124
126,5
129
131,5
90
106,5
109
111,5
114
116,5
119
121,5
124
126,5
129
131,5
134
136,5
95
111,5
114
116,5
119
121,5
124
126,5
129
131,5
134
136,5
139
141,5
100
116,5
119
121,5
124
126,5
129
131,5
134
136,5
139
141,5
144
146,5
105
121,5
124
126,5
129
131,5
134
136,5
139
141,5
144
146,5
149
151,5
110
126,5
129
131,5
134
136,5
139
141,5
144
146,5
149
151,5
154
156,5
115
131,5
134
136,5
139
141,5
144
146,5
149
151,5
154
156,5
159
161,5
120
136,5
139
141,5
144
146,5
149
151,5
154
156,5
159
161,5
164
166,5
125
141,5
144
146,5
149
151,5
154
156,5
159
161,5
164
166,5
169
171,5
130
146,5
149
151,5
154
156,5
159
161,5
164
166,5
169
171,5
174
176,5





Rozmiar
Obwód pod
biustem (cm)
Obwód w biuście (cm)
miseczka
A
miseczka
B
miseczka
C
miseczka
D
miseczka
E
miseczka
F
65
63-67
77-79
79-81
81-83
83-85
85-87
-
70
68-72
82-84
84-86
86-88
88-90
90-92
92-94
75
73-77
87-89
89-91
91-93
93-95
95-97
97-99
80
78-82
92-94
94-96
96-98
98-100
100-102
102-104
85
83-87
97-99
99-101
101-103
103-105
105-107
107-109
90
88-92
102-104
104-106
106-108
108-110
110-112
112-114
95
93-97
107-109
109-111
111-118
113-115
115-117
117-119
100
98-102
112-114
114-116
116-118
118-120
120-122
122-124
105
103-107
117-119
119-121
121-123
123-125
125-127
127-129
110
108-112
122-124
124-126
126-128
128-130
130-132
132-134



                          Tabela rozmiarów staników firmy PANACHE oraz MASQUERADE
Rozmiar
Miseczka
AA
Miseczka
A
Miseczka
B
Miseczka
C
Miseczka
D
Miseczka
DD
Miseczka
E
Miseczka F
60
 69
 71,5
 74
 76,5
 79
 81,5
 84
 86,5
65
 74
 76,5
 79
 81,5
 84
 86,5
 89
 91,5
70
 79
 81,5
 84
 86,5
 89
 91,5
 94
 96,5
75
 84
 86,5
 89
 91,5
 94
 96,5
 99
 101,5
80
 91,5
 91,5
 94
 96,5
 99
 101,5
 104
 106,5
85
 94
 96,5
 99
 101,5
 104
 106,5
 109
 111,5
90
 99
 101,5
 104
 106,5
 109
 111,5
 114
 116,5
95
 104
 106,5
 109
 111,5
 114
 116,5
 119
 121,5
100
 109
 111,5
 114
 116,5
 119
 121,5
 124
 126,5
105
 114
 116,5
 119
 121,5
 124
 126,5
 129
 131,5
110
 119
 121,5
 124
 126,5
 129
 131,5
 134
 136,5
115
 124
 126,5
 129
 131,5
 134
 136,5
 139
 141,5
120
 129
 131,5
 134
 136,5
 139
 141,5
 144
 146,5
125
 134
 136,5
 139
 141,5
 144
 146,5
 149
 151,5
130
 139
 141,5
 144
 146,5
 149
 151,5
 154
 156,5






SPOSÓB ABY SCHUDNĄĆ

To nie jest dieta to mój sposób na poprawienie przemiany materii.
Było to rok temu usiadłam do internetu i szukając artykułów na temat szkodliwych dodatków do produktów spożywczych natrafiłam na tekst związany z przemianą materii. Zaczęłam się zagłębiać w temat. Znalazłam sporo opisów i metod obliczania kalorii, białek i węglowodanów. Obliczeń było sporo i każde wychodziły inaczej, ale ja w końcu dobrałam sobie odpowiedni dla mnie i mojego męża.

Znalazłam również bardzo przydatną stronę z zważonymi produktami. Strona ta pomogła mi w ustaleniu nowego jadłospisu.
http://www.ilewazy.pl/plaster-poledwicy-sopockiej

U dołu strony są zważone produkty.

Uwierzcie mi zmieniłam tylko godziny spożywania posiłków i ich ilości, bo jedząc, co 3- 4 godziny nie najadamy się do syta, a jedynie odczuwamy lekki niedosyt. Ja osobiście piję dużo wody nie gazowanej przed posiłkiem i w ciągu dnia. Przyspiesza trawienie.

Przetestowałam na sobie i mężu taki sposób żywienia. Organizm się uodporniła na przeziębienia. Oboje z mężem schudliśmy, mąż aż 15 kilogramów, ja potrzebowałam schudnąć mniej tylko 4 – 5 kilogramów. Dlatego należy przeliczyć na samym początku ilość białek, węglowodanów i tłuszczy dla każdego z osobna, bo ja jedząc te same porcje białek, węglowodanów i tłuszczy, co mój mąż, tyłabym.

Jedna rzecz jest ważna, jeżeli w święta człowiek przeholuje z jedzeniem i wróci mu kilogram lub dwa to wiemy jak je zgubić bez głodzenia się i odmawianiu sobie wszystkiego.

Umieszczam tu wszystko, co zebrałam na ten temat mam nadzieję, że wam też pomoże :)
Pozdrawiam serdecznie

Poprawienie przemiany materii


Na samym początku należy obliczyć sobie wagę należną, wagę, którą powinno się mieć przy danym wzroście.

Obliczanie wagi należnej:

Dla mężczyzn

(wzrost (cm) – 100) – 5%

Dla kobiet

(wzrost (cm) – 100) – 10%

Przykład:

194 wzrost – 100 – 5% = 89,3 kg

Podstawowe zapotrzebowanie na kalorie BMR mówi nam ile powinniśmy zjadać kalorii w ciągu dnia, aby utrzymać wagę, którą mamy w danym momencie i którą chcemy utrzymać oraz ile potrzebujemy kalorii do funkcjonowania organizmu. Oczywiście nam zależy na zgubieniu wagi, więc te kalorie sobie utniemy.

Dla mężczyzn:
1) Mnożymy wagę ciała(tą, która teraz mamy) x 24 h = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne

2) Podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Dla kobiet:

1) Mnożymy wagę ciała(tą, która teraz mamy) x 24 h = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne

2) Podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

3) dzienne zapotrzebowanie kaloryczne x 0,9 = poprawione podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne


Współczynnik aktywności:

Nisko aktywny = 1 (brak ćwiczeń + praca siedząca)

Średnio aktywny = 1.1 - 1.2 ( ćwiczenia 3 razy dziennie + praca siedząca)

Aktywny = 1.3 – 1.4 ( codzienne intensywne ćwiczenia + praca na nogach)

Bardzo aktywny = 1.4 – 1.5 ( codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez większą część dnia)

Wszystkie obliczenia stosować do wagi aktualnej.

Przykład dla mężczyzn

1) 118 x 24 = 2832 podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne
2) 2832 x 1.1 = 3 115,2 kcal

Przykład dla kobiet

64 x 24 = 1536

1536 x 1,1 = 1689,6

1689,6 x 0,9 = 1520, 64 poprawione BMR

Ważne:

Posiadając już ilość kalorii obliczamy zawartość białka, tłuszczy i węglowodanów w pożywieniu.

Białko na 1 kg masy ciała 1,5g (waga x 1,5 = ilość białka na dzień)

Tłuszcz na 1 kg masy ciała 1,0 g (waga x 1,0 = ilość tłuszczu na dzień)

Węglowodany na 1 kg masy ciała 1,3 g (waga x 1,3 = ilość węglowodanów na dzień)


Dla osób aktywnie fizycznych lub uprawiających sport białko na 1 kg masy ciała wynosi 2g

Ekstremalnie wysokie spożycie białek nie jest zalecane ze względów zdrowotnych!!!

1g białka to 4,0 kcal

1g tłuszczu to 9,0 kcal

1g węglowodanów to 4,0 kcal

Przykład:

118 x 1,5 = 177 g białka na dzień oczywiście ta wartość białka została obcięta wraz z odcięciem kalorii. Przy wadze należnej 89 kg x 1,5 = 133,5 g białka.


W kaloriach będzie to wyglądało tak:

118 x 1,5 = 177 x 4 kcal(białko) = 708 kcal

118 x 1 = 118 x 9 kcal( tłuszcz) = 1062 kcal

118 x 1,3 = 153,4 x 4kcal(węglowodany) = 613,6 kcal


Po podliczeniu kalorii na cały dzień wyszło 2383,6. Powinno się obciąć od 300- 500 kalorii z tej wartości, aby zacząć chudnąć.

Bardzo ważne jest kontrolowanie zjadanych węglowodanów. Im mniej tym lepiej.
Na początku planując jadłospis zalecam zapisywanie wszystkiego, co się zjadło w ciągu dnia będzie łatwiej usunąć węglowodany. To one są przyczyną tycia.

Należy zmienić sposób żywienia. Węglowodany, które jadło się wieczorem przenieść na początek i środek dnia a pod wieczór zjadać wysoko białkowe potrawy, zminimalizować węglowodany do zera wieczorem.


Przyspieszenie przemiany materii polega na zwiększeniu liczby posiłków od 5- 7 w ciągu dnia. Ilość posiłków zależy od godziny, o której się wstaje. Zjada się przeważnie, co 3 -4 godziny. Mało, ale często. Pierwszy posiłek po przebudzeniu jogurt, jabłko lub sok warzywny. Spowoduje to rozruch układu trawiennego. Główne śniadanie najważniejszy posiłek dnia, może być wysoko węglowodanowy, ostatni posiłek same białko.


Picie wody jest bardzo ważne.

Przed każdym posiłkiem wypić szklankę wody.

To nie jest dieta je się to, co się lubi tylko o innych porach i w innej ilości. Każda dieta, głodówka doprowadzają do tego, że nasz metabolizm pracuje coraz ciężej i wolniej!!!

Podczas diety czy głodówki organizm gromadzi zapas tłuszczu i energii, co powoduje tycie.

Najbardziej kaloryczne posiłki powinno się zjadać rano, kiedy organizm najbardziej potrzebuje energii. Wtedy też powinno się zjadać największą część dziennej porcji węglowodanów. Wraz z upływem dnia posiłki powinny być coraz mniej kaloryczne i powinny zawierać mniej węglowodanów.

Podczas odchudzania najlepiej unikać jedzenia słodyczy, ale jeśli już mamy ochotę na coś słodkiego to warto o czymś pamiętać. Jest jedna sytuacja, kiedy można sięgnąć po coś słodkiego. Jest to czas po wysiłku fizycznym. Najlepiej zrobić to krótko po wysiłku (do ok. 30 minut).

Zmiany w sposobie żywienia zmniejszają udział spożycia tłuszczu i węglowodanów kosztem białka, do którego spalania potrzebny jest tłuszcz, z którego uwalnia się potrzebna energia.

Podczas kuracji przyspieszającej metabolizm podstawą są: warzywa, ryby, chude mięso

Należy jeść chudy ser, jajka, owoce( w ciągu dnia, nie na wieczór)

Do picia: woda nie gazowana, zielona i czerwona herbata, soki rzadko (z soków nie rezygnowaliśmy).

Zasady, które warto przestrzegać:

Pić więcej wody

Jeśli nasz organizm jest odwodniony zaczyna spowalniać wszelkie czynności, a w tym także spalanie. Pij, zatem 1,5 litra wody, zwłaszcza szklankę przed posiłkiem (zjesz wtedy mniej). Pomocne będą także warzywa i owoce, które zawierają błonnik. Zapewni to Twojemu organizmowi bieżące oczyszczanie. Badanie wykazało, iż osoby, które wypijały 8 do 12 szklanek wody dziennie, miały znacznie szybsze tempo przemiany materii, niż osoby, które wypijały zaledwie cztery szklanki ciągu dnia.

Jak sprawdzić, czy Twój organizm jest odpowiednio nawilżony?

Jeżeli kolor Twojego moczu jest ciemniejszy niż słomiany żółty, możesz wypijać zbyt mało płynów. Duża ilość wody pomaga także ciału pozbyć się zbędnych produktów metabolicznych, co ma ogromne znaczenie dla zdrowia.


Zimne napoje

Organizm, aby podwyższyć temperaturę ciała musi się napracować, czyli spalić kalorie. Pomagają mu w tym zimne napoje. Badania wskazują, że pięć lub sześć szklanek zimnej wody na dzień, pomogą spalić dodatkowo 10 kalorii dziennie. Może to nie jest wiele, ale to kalorie spalone za darmo, a w ciągu roku mogą one nam dać pół kilograma wagi.

Jedz częściej

Jedzenie częściej, a mniejszych porcji, przyśpieszy przemianę materii i sprawi, że będziesz chudnąć. Najlepiej jeść pięć posiłków dziennie, co 3-4 godziny.

Doprawiaj potrawy

Ostro doprawione potrawy potrafią przyśpieszyć przemianę materii nawet o 23 procent! Nie żałuj, więc sobie papryczek chili, właściwie w każdym kolorze.

Jedz więcej białka

Białko spala się dwa razy wolniej niż węglowodany i tłuszcz. Pomaga budować mięśnie, nie tuczy i wspomaga odchudzanie. Dobre źródła białka to chuda wołowina i wieprzowina, ryby, białe mięso, fasola, jaja chudy nabiał, a także niskotłuszczowe koktajle mleczne.

Zaletą spożywania białka jest to, że organizm na jego strawienie zużywa dużo energii - najwięcej, jeśli porówna się je z tłuszczami i węglowodanami. Natomiast same białka są mało kaloryczne. Tak, więc organizm musi zużyć stosunkowo dużo energii żeby strawić i tak mało energetyczne białka.

Pij czarną kawę

Kawa zdecydowanie przyśpiesza i metabolizm, i spalanie. Badania pokazują, że kobiety, które piły czarną kawę, spalały przez najbliższe 3-4 godziny po jej wypiciu o 50 kalorii więcej niż te, które kawy nie piły.

Pij zieloną herbatę

Podobnie jak z kawą, sprawa metabolizmu wygląda z zieloną herbatą. Picie 3-4 filiżanek zielonej herbaty pozwala spalić o 50 kalorii więcej każdego dnia. W ciągu roku waga może spaść nawet o 5 kilogramów i to tylko dzięki piciu zielonej herbaty!

Unikaj diet-cud

Wszystkie diety cud, na których jemy tak mało, że wyglądają jak głodówka, spowalniają metabolizm i sprawiają, że organizm odkłada tłuszcz. Zaczyna go gromadzić i czeka na lepsze czasy aż dostanie jeść. Co więcej, po takich dietach występuje zazwyczaj efekt jojo, a organizm jest wyniszczony.

Len

Zioło to wypełni i ukoi twój żołądek. Siemię lniane pokrywa kleista, pęczniejąca substancja. Od dawna stosuje się ją jako środek wypełniający i kojący śluzówkę żołądka. Podczas odchudzania najlepiej stosować nasiona w całości - spełnią swoją rolę i zostaną wydalone. Mielone siemię zostanie strawione i dostarczy sporo niepotrzebnych kalorii.

( 1 łyżeczkę nasion lnu stosuję jako dodatek do jogurtu naturalnego.)

Wybieraj produkty bogate w węglowodany złożone oraz błonnik. Szczególnie ten ostatni przyśpiesza oczyszczanie organizmu. Błonnik znajdziesz w warzywach i owocach (szczególnie w ich skórkach), pełnoziarnistym pieczywie, niełuskanym ryżu, makaronach razowych, gruboziarnistych kaszach, pestkach słonecznika, dyni czy też w owocach suszonych i otrębach (możesz dodawać je do swoich ulubionych potraw).

Do swoich ulubionych dań dodawaj przyprawy przyśpieszające przemianę materii, takie jak bazylia, imbir, oregano czy cynamon.
O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy tym dane węglowodany trawione są wolniej.

Indeks Glikemiczny - zakresy wartości

Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej (ZALECANE)

Średni Indeks Glikemiczny = 56-69

Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

Niski Indeks Glikemiczny

Brzoskwinie 29

Brzoskwinie z puszki w syropie 52

Budyń 43

Cebula 15

Chleb pumpernikiel 40

Chleb żytni na zakwasie 55

Czekolada biała 44

Czekolada gorzka 22

Czekolada mleczna 49

Czereśnie 22

Czosnek 15

Fasola biała 40

Fasola biała, ugotowana 33

Fasola czarna 30

Fasola płaskostrąkowa 46

Figi suszone 35

Fruktoza 20

Grejpfrut 25

Groch gotowany 22

Groszek zielony 45

Gruszki 42

Jabłka 38

Jabłka suszone 29

Jogurt owocowy 36

Jogurt 0% tłuszczu 27

Jogurt czysty bez cukru 15

Jogurt naturalny 36

Kasza gryczana ugotowana 54

Kiełki fasoli Mung 25

Kiwi 52

Knedle ziemniaczane 52

Kukurydza słodka 53

Kukurydza z puszki 55

Mango 55

Marchewka świeża 30

Mleko odtłuszczone 32

Mleko pełne 3% tłuszczu 27

Mleko zsiadłe 32

Morele suszone 30

Morele świeże 15

Nutella 33

Orzechy 22

Orzeszki ziemne, solone, prażone 14

Otręby owsiane 55

Pomarańcza 44

Pomidory 15

Ryba 38

Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55

Soczewica z puszki 44

Soczewica zielona gotowana 30

Soja 14

Soja z puszki 18

Sok ananasowy 46

Sok grejpfrutowy 48

Sok jabłkowy 40

Sok pomarańczowy 52

Sok pomidorowy bez cukru 38

Sok z marchwi świeży 43

Śliwki 30

Truskawki 40

Winogrona 46

Wiśnie 25

Ziarna całe pszenicy 41

Ziarna całe żyta 34

Ziarno jęczmienia 25

Oczywiście nie zjadamy tego kilogramami!!!

Średni Indeks Glikemiczny

Ananas 59

Banan 59

Baton Mars 65

Buraki 65

Chleb pełnoziarnisty żytni 58

Chrupki kukurydziane 63

Ciasto francuskie 59

Coca Cola 63

Cukier rafinowany 68

Fanta 68

Groszek zielony z puszki 61

Herbatniki 57

Kasza manna 58

Kus kus gotowany 65

Lody z pełnego mleka 61

Makaron 65

Melon 65

Mleko słodzone, zagęszczone 61

Rodzynki 64

Ryż Basmati gotowany 60

Ziarno kukurydzy 69

Ziemniaki młode 57

Wysoki Indeks Glikemiczny

Produkty o wysokim indeksie powinno się zjadać w godzinach rannych i popołudniowych, oczywiście w ograniczonych ilościach.


Ziemniaki pieczone 85

Ziemniaki puree 90

Ziemniaki gotowane 95

Rzepa 72

Ryż biały gotowany 70

Popcorn 72

Proso 70

Płatki kukurydziane 84

Płatki owsiane błyskawiczne 85

Płatki ryżowe 80

Miód 87

Mąka kukurydziana 70

Marchewka długo gotowana 85

Maltoza 110

Kleik ryżowy 90

Kasza jaglana, ugotowana 71

Frytki 95

Glukoza 100

Fasola szparagowa 71

Daktyle suszone 103

Dynia 75

Chrupki pszenne 70

Chleb pszenny 85

Chipsy 90

Chleb - Pieczywo francuskie 95

Chleb biały 95

Banany dojrzałe 72

Arbuz 75


Produkty o wysokim IG, to te, które po spożyciu szybko, gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wiąże się z tym także nagły wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za jego obniżanie. Nagła hiperglikemia jest równie szybko obniżana, co skutkuje rychłym pojawieniem się głodu i innych objawów hipoglikemii (zlewne poty, drżenia, niepokój, osłabienie, podwójne widzenie). Takie skoki glikemii, są dla naszego zdrowia zgubne.
( Nie zrezygnowaliśmy z tych produktów. Nadal je zjadamy, ale w godzinach rannych i popołudniowych. Nie zjadamy chleba wieczorem zastępujemy go twarogiem, jajkami, warzywami(pomidor, ogórek, sałata, marchew surowa).

Wieczorami przygotowuję posiłek np.: z plastra lub dwóch twarogu z dodatkiem szczypiorku lub bez(nie serek wiejski!!), jajecznicy z dwóch jajek bez dodatków typu kiełbasa(dodatkowy tłuszcz), jedna lub dwie marchewki surowe, z trzy plastry wędliny, pomidor,ogórek, sałata. Zamiast jajek można dodać więcej twarogu. Przed snem jogurt naturalny mały lub połowa dużego. Można zrezygnować z plastrów wędliny. Unikniemy całkowicie węglowodanów na wieczór.

Niekiedy zamiast jajek i twarogu gotuję piersi z kurczaka (czyste białko) do tego warzywa jak wyżej. Taki posiłek zjadamy prawie przed snem.

Przyjmując produkty o niskim IG zapewniamy sobie wydzielanie insuliny na stałym poziomie, gdyż wspomniane skoki glukozy praktycznie nie występują. Poziom glukozy utrzymywany jest na w miarę stałym poziomie.
Warzywa zielone, jakie możesz spokojnie spożywać to:

- sałata,

- brokuły,

- szparagi,

- szpinak,

- fasola,

- kalafior,

- brukselka,

- seler,

- ogórek,

- papryka,

- cebula,

- czosnek,

- pomidory,

- cukinia.

Nie stosujemy sosów i śmietany. Śmietanę zastępujemy jogurtem naturalnym. Sos podczas gotowania mięsa nie zagęszczam.

Ustaliłam również surówki przeliczając białka, tłuszcze i węglowodany.

Oto zestaw:

Surówek
1 dzień



Kiszona kapusta 220 g

½ Cebuli dużej lub cała mniejsza

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczka soli



Kcal 191, Białka 3,1 g, Tłuszcz 10 g, Węglowodany 17,59 g


2 dzień

Ogórek sałatkowy 1 sztuka

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli



Kcal 108, Białka 4,3g, Tłuszcze 2,2g, Węglowodany 10,2g


3 dzień



Burak gotowany 120g

lub

Szklanka buraków tartych 180g

Cebula ½

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Pieprz



Kcal 127, Białka 5,2g, Tłuszcze 0,2g, Węglowodany 27,69g


4 dzień



Sałata 1 szt. 400g

(z 5 listków)

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soli

Pieprz

1 łyżeczka cukru



Kcal 144, Białka 7,6g, Tłuszcze 2,6g, Węglowodany 23,59g


5 dzień


Seler 4 plastry(tarte)

Pieprz

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka majonezu (teraz stosuję bez majonezu)

1 łyżka jogurtu naturalnego



Kcal 274, Białka 5,1g, Tłuszcze 19,5g, Węglowodany 27,1g



6 dzień



Pęczek rzodkiewek( 10 szt.)

Ogórek sałatkowy

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Pieprz



Kcal 127, Białka 5,6g, Tłuszcze 8,4g, Węglowodany 21,9g


7 dzień



Marchew z groszkiem ( 170g)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Pieprz

1 łyżka mąki



Kcal 142, Białka 10g, Tłuszcze 1,4g, Węglowodany 50,09g

8 dzień


Marchew tarta (4szt.)

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Pieprz



Kcal 273, Białka 32g, Tłuszcze 18,5g, Węglowodany 25,19g

(bez łyżki majonezu Kcal 107, Białka 32g, Tłuszcze 0,5g, Węglowodany 24,19g)
W tym wypadku stosując majonez łatwo jest przekroczyć zalecaną ilość tłuszczy.
9 dzień

Pęczek rzodkiewek

5-6 liści sałaty

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

Sól

Pieprz



Kcal 105, Białka 4,2g, Tłuszcze 2,2g, Węglowodany 17,09g


10 dzień


Sałata

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

Sól

Pieprz



Kcal 89, Białka 3g, Tłuszcze 2g, Węglowodany 12g


11 dzień



Pomidory 4 szt.

Ogórki kiszone 4 szt.

Cebula duża

Pieprz

Sól

3 łyżki jogurtu naturalnego



Kcal 190, Białka 11,5g, Tłuszcze 2,4g, Węglowodany 39,2g

To było by na tyle :)



1 komentarz:

Dawid pisze...

Fajnie ze sa podane kalorie

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails